Orasul Bragadiru

Orasul Bragadiru

Scurt Istoric

Numele de Bragadiru se întâlneşte pentru prima dată, ca nume de persoana într-un document din 26 mai 1825, referitor la răscumpărarea venitului munţilor moşenilor Dragosloveni din judetul Muscel, de catre Ion si Nitu, fii Bragadirului.

Data primei atestari documentare a actualului nume al orasului Bragadiru 12 decembrie 1830. Documentul in care se aminteste de Mosia Bragadiru este o jalba adresata de Constantin Glovagoneanu catre Judecatorescul Divan al Principatului Valahiei.

Pe teritoriul actualului oras Bragadiru si al comunei vecine Cornetu, inainte de 1593, exista o singura mosie, care apartinea mosenilor Maicanesti. Stirile despre mosia Maicanesti sunt atestate in documentele publicate in cartea de hotarnicie a mosiei Cornetu-Bulgaru, supranumit Cornetu Glogoveanu. La 1893, domnul Dumitru Marinescu este proprietar al mosiei Bragadiru si al mosiei Cornetu- Bulgaru. Prin decretul Domnesc nr. 394 di 31 martie 1864, s-a instituit comuna Bragadiru ca unitate administrativa, alcatuita din mai multe sate. Astfel comuna Bragadiru-Bulgaru este alcatuita di satele: Bragadiru, Bulgaru si Cornetu-Glogoveanu.

Dupa tabloul improprietarii de la 1864, comuna Bragadiru-Bulgaru cuprindea 134 de case,  numarul populatiei in 1905 fiind de 1541 locuitori, din care satul Bragadiru avea 1144 de locuitori.

Pana in anul 1950, Bragadiru a apartinut judetului Ilfov, din 1950 pana in 1968 a fost trecuta la Municipiul Bucuresti, fiind subordonata direct raionului Tudor Vladimirescu, astazi sectorul 5 al Capitalei. Din 1968 pana in 1981 a fost subordonata Municipiului Bucuresti, din ianuarie 1981, fosta comuna Bragadiru a fost trecuta la Sectorul Agricol Ilfov, creat in urma desfiintarii judetului Ilfov. Din 1997, localitatea Bragadiru este arondata din nou judetului Ilfov, dupa ce Sectorul Agricol Ilfov a fost la randul lui desfiintat.

In 2002 s-a organizat un referendum, in care populatia localitatii Bragadiru, a votat in proportie de 80%, pentru schimbarea statutului localitatii, din comuna in oras.

Astfel , la 30 decembrie 2005 Bragadiru primeste in mod oficial numele de oras, dupa trei ani de la organizarea referendumului.

Aspecte de ordin economic

Orasul Bragadiru a beneficiat de o industrializare puternica inca din anul 1882 cand a fost construita Fabrica de Spirt Bragadiru, care incepand cu anul 1898 exporta in tari ca: Italia, Turcia, Germania, Egipt, Bulgaria.

In localitate functioanea numeroase societati de interes national cum ar fi: SC CORINA GEALAN S.R.L.-producatoare de tamplarie din PVC si aluminiu, SC MODUL DESIGN – producatoare de mobilier, SC LAROPHARM – producatoare de medicamente, SC SUN INDUSTRIES – producatoare de bauturi racoritoare, SC ROSTAR SA – producatoare de dulciuri, SC AGRO BRAGADIRU SRL ce are ca activitate comertul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s