Comuna Cosereni, Ialomita

ISTORIC
Din sapaturile facute la lacul Comana, ocazie cu care s-au descoperit schelete umane si oase vechi, satul dateaza de aproximativ 350 de ani.
Acest lucru este confirmat si de scrisul gasit pe crucile aproape sterse ce se gaseau in nordul satului.
Dintr-o legenda nescrisa, intemeietorul satului ar fi fost un oarecare proprietar de mai multe suprafete de pamant Costacopol, inaintea caruia a fost Serdarul Giurescu care si el a gasit asezari omenesti pe locul satului de astazi.
Proprietarul Costacopol aadus familii de tarani ciobani transilvaneni, pe care i-a improprietarit cu pamantsi locuri de casa, formand cea mai dreapta strada a satului, denumita si astazi „Linia mare”.
Inainte de aceasta asezare au existat multe familii care traiauin colibe in partea de Nord – Est a satului denumita „Sarbi” si in partea de Nord-Vest a satului denumita astazi „Catun”.
Aceste familii aduse de Costacopol pentru munca campului au locuit in bordeie.
Mai tarziu locuintele s-au facut din scanduri mici lipite cu pamant si invelite cu stuf si coceni. Aceste case erau alcatuite din cate o odaie, tinda si celar, aveau geamuri din tipla facuta din basica de porc si oaie.
Tipul acesta de case a fost imitat de locuitorii satului, dupa locuinta unui om numit Ion Deleanu, venit de la munca cu un grajd (cosar) de nuiele pe caruta, pe care l-a fixat in partea de nord-vesta acualei localitati..
De la cosar si-a luat si numele satul Cosereni, iar omul care a venit de la munte cu acest grajd (cosar) de nuiele pe caruta a fost poreclit „omul cu cosarul”. Toti oamenii straini care treceau pe langa sat se exprimau „vin de la cosare”, „am trecut pe langa cosarele”, fapt pentru care satul a primit denumirea pe care o poarta si astazi – Cosereni.

ASEZARE
Cosereni, comuna situata in partea de V a judetului Ialomita, in lunca de pe dreapta vaii Ialomita. Are ca vecini comunele Movilita, Dragoesti (S), Boranesti (E), Dridu (V), Armasesti si Mun Urziceni (N). Suprafata 3767 Ha.
Cadrul natural apartine Campiei Snagovului si luncii Ialomitei. Geologic, in lunca Ialomitei apar depozite aluviale hologene, iar in restul teritoriului depozite loessoide si nisipoase pleistocene. Altitudinea variaza intre 50 si 86 metri, malul drept alIalomitei avand caracter de coasta, cu altitudinea de 79 metri la Cosereni, fiind traversat prin deblee, de drumuri locale. Acesta coasta, foarte sinuasa, are 13,5 Km. lungime pe teritoriul comunei. La marginea de nord a teritoriului comunei curge raul Ialomita, pe care la Cosereni, functioneaza inca din 1914 un post hidrometric. Acesta face observatii asupra nivelurilor (1914), debitelor (1928), inghetului (1942), si temperatura apei (1953). Debitul Ialomiei la Cosereni este 44,2 m3/s. La baza malului drept al Ialomitei, langa Cosereni este lacul temporar Peri. Un loc mlastinos se afla spre limita cu comuna Dridu. In partea de V a teritoriului comunei, este Valea Comana, ocupata de un lac (3,5 Km lungime si 2-3 metri adancime). Apele freatice, situate la 2 – 4 metri adancime in lunca Ialomitei (cu caracter sulfatat – bicarbonatat – clorurat) si la 3-18 metri in restul teritoriului (caracter bicarbonatat). Temperatura medie anuala este de 10-10,5’C, iar precipitatiile insumeaza 500 – 550 mm/an. Vegetatia are caracter de stepa si lunca. In lunca Ialomitei se afla padurile Strangea, Balaceanu, Cosereni, iar pe camp. Pedologic, in lunca Ialomitei sunt soluri aluviale (inclusiv gleizate), iar in restul teritoriului cernoziomuri si cernoziomuri cambice (pe alocuri freatic – umede).

Primaria Comunei Cosereni

tel/fax: 0243-318.006

http://primariacosereni.ro

Primar: Radu Ion
Viceprimar: Andrei Marin
Secretar: Anghel Ion
Contabil: Iorgu Rodica

Harta Cosereni

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s