Orasul Lehliu Gara, Calarasi

Localitatea este menționată documentar pentru prima dată pe o hartă militară ce datează din anul 1853.

Este una din puținele localități de câmpie înconjurată din aproape toate părțile de pădure. S-a născut și s-a dezvoltat pe suprafața netedă a câmpiei și nu pe o terasă, pe marginea unui lac asa cum sunt foarte multe așezări din zona de câmpie. Numărul populației este relativ mic comparativ cu statutul de oraș. Creșterea numerică a populației s-a făcut în salturi :

  • până în 1920 o numim faza împroprietăririlor;
  • după 1920 până în 1957 a urmat perioada industrializării socialiste, invazia refractarilor la colectivizarea agriculturii, a unor locuitori din localitățile dezafectate, a desființării domiciliului obligatoriu pentru basarabean și macedonian deportați în Bărăgan.

Centrul civic al intravilanului din partea de Nord și Vest este amplasat chiar în apropierea hotarului cu terenul agricol al localității vecine.

În decurs de aproximativ un secol a trecut prin toate fazele de dezvoltare administrativă: satcomunăoraș și ca în decursul acestor stadii a cunoscut mai multe administrații:

În stadiul de dezvoltare actual este ușor sesizabil caracterul de tranziție sat-oraș prin activitățile economice de baza și aspectul edilitar-gospodăresc. Denumirea stației de cale ferată a rămas aceeași de la înființare. Lehliu deși se află pe terenul localității Lehliu-Gară, sunt două localități separate, acest lucru contribuind și la existența confuziei denumirilor de Lehliu și Lehliu-Gară.

Harta Lehliu Gara – interactiva

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s