Orasul Bragadiru, Ilfov

Orasul Bragadiru

Scurt Istoric

Numele de Bragadiru se întâlneşte pentru prima dată, ca nume de persoana într-un document din 26 mai 1825, referitor la răscumpărarea venitului munţilor moşenilor Dragosloveni din judetul Muscel, de catre Ion si Nitu, fii Bragadirului.

Data primei atestari documentare a actualului nume al orasului Bragadiru 12 decembrie 1830. Documentul in care se aminteste de Mosia Bragadiru este o jalba adresata de Constantin Glovagoneanu catre Judecatorescul Divan al Principatului Valahiei.

Pe teritoriul actualului oras Bragadiru si al comunei vecine Cornetu, inainte de 1593, exista o singura mosie, care apartinea mosenilor Maicanesti. Stirile despre mosia Maicanesti sunt atestate in documentele publicate in cartea de hotarnicie a mosiei Cornetu-Bulgaru, supranumit Cornetu Glogoveanu. La 1893, domnul Dumitru Marinescu este proprietar al mosiei Bragadiru si al mosiei Cornetu- Bulgaru. Prin decretul Domnesc nr. 394 di 31 martie 1864, s-a instituit comuna Bragadiru ca unitate administrativa, alcatuita din mai multe sate. Astfel comuna Bragadiru-Bulgaru este alcatuita di satele: Bragadiru, Bulgaru si Cornetu-Glogoveanu.

Dupa tabloul improprietarii de la 1864, comuna Bragadiru-Bulgaru cuprindea 134 de case,  numarul populatiei in 1905 fiind de 1541 locuitori, din care satul Bragadiru avea 1144 de locuitori.

Pana in anul 1950, Bragadiru a apartinut judetului Ilfov, din 1950 pana in 1968 a fost trecuta la Municipiul Bucuresti, fiind subordonata direct raionului Tudor Vladimirescu, astazi sectorul 5 al Capitalei. Din 1968 pana in 1981 a fost subordonata Municipiului Bucuresti, din ianuarie 1981, fosta comuna Bragadiru a fost trecuta la Sectorul Agricol Ilfov, creat in urma desfiintarii judetului Ilfov. Din 1997, localitatea Bragadiru este arondata din nou judetului Ilfov, dupa ce Sectorul Agricol Ilfov a fost la randul lui desfiintat.

In 2002 s-a organizat un referendum, in care populatia localitatii Bragadiru, a votat in proportie de 80%, pentru schimbarea statutului localitatii, din comuna in oras.

Astfel , la 30 decembrie 2005 Bragadiru primeste in mod oficial numele de oras, dupa trei ani de la organizarea referendumului.

Aspecte de ordin economic

Orasul Bragadiru a beneficiat de o industrializare puternica inca din anul 1882 cand a fost construita Fabrica de Spirt Bragadiru, care incepand cu anul 1898 exporta in tari ca: Italia, Turcia, Germania, Egipt, Bulgaria.

In localitate functioanea numeroase societati de interes national cum ar fi: SC CORINA GEALAN S.R.L.-producatoare de tamplarie din PVC si aluminiu, SC MODUL DESIGN – producatoare de mobilier, SC LAROPHARM – producatoare de medicamente, SC SUN INDUSTRIES – producatoare de bauturi racoritoare, SC ROSTAR SA – producatoare de dulciuri, SC AGRO BRAGADIRU SRL ce are ca activitate comertul.

Harta Bragadiru

Harta Bragadiru

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s