Comuna Adancata, Ialomita

Comuna Adincata, Judetul Ialomita, este asezata in partea de N-V a judetului, la confluenta raurilor Prahova si Cricovul – Sarat. Se compune azi din doua sate: Adincata si Patru – Frati, avand o populatie de 3116 locuitori.
Adincata se afla pe limita de Nord a liniei marei campii a Baraganului, la o distanta de 37 km de orasul Ploiesti, 20 km de Urziceni si 59 km de Bucuresti. Are ca vecini localitatile: la Est comunele Salciile (judetul Prahova), si Jilavele (judetul Ialomita), la Vest comuna Brazi si satul Maia (judetul Ialomita), la Nord comuna Ciorani (judetul Prahova), iar la Sud satul Patru Frati. Toate aceste localitati sunt situate la distante de 5-7 km de comuna Adincata si sunt legate intre ele prin drumuri comunale si judetene, nemodernizate. Pe laturile de Vest si Sud, satul este udat de apele raurilor Prahova si Cricovul Sarat. Albia raului Prahova pe teritoriul satului nostru este umbrita de o padure de plopi si salcie. In partea de Est se afla lacul cu apa sarata Rodeanu, cu o suprafate de cca. 15 ha. Acest lac este lipsit de vegetatie si de populatie acvatica. Din primavara pana in toamna pe suprafata lacului se vad mici palcuri de lisita si rate salbatice. In ultima vreme locuitorii satului nostru cat si din satele vecine folosesc namolul acestui lac in bolile reumatice.
In partea de Sud a satului, la o distanta de 2 km, se afla padurea comunala „Coltea”, cu o suprafata de cca. 30 ha.
Pe latura de N-E a comunei trece calea ferata Ploiesti – Urziceni, obiectiv cu implicatii deosebite in viata locuitorilor de aici.
Din punct de vedere administrativ comuna Adincata apartinea de la intemeierea ei si pana in toamna anului 1950, judetului Prahova. Dupa prima reforma administrativa, din anul 1950, comuna noastra a trecut la raionul Urziceni, care pe rand a facut parte din fostele regiuni Ialomita si Bucuresti. In anul 1968, in urma organizarii administrative a teritoriului tarii noastre, comuna Adincata a fost trecuta la judetul Ilfov. In anul 1981, in urma noii reimpartiri teritoriale a judetului Ilfov, comuna Adincata face parte din judetul Ialomita, care are ca resedinta de judet orasul Slobozia.
 
    

    

   Harta Adancata 

Lasă un comentariu